Něco o matracích...

Něco o matracích...

Na trhu máme velký výběr matrací z různých materiálu a tvrdostí. Matrace rozdělujeme do kategorii na matrace pěnové, pružinové, taštičkové, latexové a matrace z líných pěn
Pěnové matrace - polyuretanové

Polyuretanová pěna patří mezi základní materiál při výrobě matrací. Polyuretanová pěna prošla mnohými změnami, díky čemuž se stala nezávadná a vhodná pro všechny uživatele. Díky tomu se polyuretanové matrace používají v dětských postelích i léčebnách.
Polyuretanové matrace jsou pružné, rychle se vrací do původního stavu. K dostání jsou v různých tloušťkách i tuhostech.Na výběr tedy máte, jaký stupeň tvrdosti preferujete.
K výrobě matrací se používá také pěnová drť tzv.RE pěna. Pojením RE pěny do tvaru desky se získává jádro matrací, které je pevné, tuhé a tvarově stálé. Dochází k celkovému vyztužení, větší tvrdosti a k delší životnosti polyuretanové matrace.
Profilováním různých vrstev se polyuretanová matrace stává vzdušnější
Matrace ze studené pěny - HR pěna

Výroba matrací ze studené pěny probíhá za studena s přídavkem vody. Tím získává vyšší hustotu a větší póry v matraci. Výhodou poru v matraci je její vzdušnost. Touto procedurou výroby se studená pěna pěna odlišuje od matrace z PUR pěny.
Matrace ze studené pěny oproti polyuretanovým matracím poskytuje vyšší prodyšnost a lépe odvádí vlhkost. Tím omezuje výskyt mikrobů, roztočů, plísní a minimalizuje vznik alergií.
Matrace ze studené pěny je svými vlastnostmi srovnatelná s matracemi z latexu. Vyniká velkou pružností, zabezpečuje správnou podporu těla v každé pozici a pomáhá regenerovat záda a klouby během spánku. Matrace ze studené pěny má dlouhou životnost.
Matrace latexové

Latexová pěna, ze které se latexové matrace vyrábějí, je špičkový materiál z přírodního kaučuku. Vyrábí se taky synteticky.Odlévá se do forem a zajišťuje tak stejné vlastnosti latexové matrace na celé ploše.
Latex patří mezi tzv. elastomery, což je materiál se schopností s účinkem vnější síly výrazně deformovat a pak znovu zaujmout původní tvar. Latexové matrace se také vyznačují svou bodovou elasticitou - stlačí se pouze v místě největšího tlaku, ale ostatní plocha není tímto tlakem ovlivněna.
Perforací latexové matrace se rozdělují jednotlivé zóny matrace na různou tvrdost. Matrace tak vytvoří správnou oporu lidskému tělu, a to především v oblasti hlavy, ramen, trupu, boků a nohou.Latexové matrace se vyrábějí nejčastěji ve třech až sedmi zonách tuhosti.
I po mnoha letech užívání je latexová matrace tvarově stálá. Nedochází k proležení matrace, ani jiným známkám stárnutí. Má dlouhou životnost. Latexová matrace má antibakteriální vlastnosti, je zdravotně nezávadná a odolná proti bakteriim, roztočům a plísním. Díky své pórovitosti dobře odvádí vlhkost. Pro tyto své vlastnosti se latexová matrace hodí mimo jiné i pro osoby trpící alergií.Latexová matrace má tedy výborné ortopedické vlastnosti. Přizpůsobí se ležícímu člověku, stejně jako matrace ze studené pěny a jsou při ležení velmi příjemné.
Pružinové a taštičkové matrace

Pružinové matrace jsou vhodné pro široké spektrum zákazníků. Hlavní předností těchto matrací je vzdušnost a pevnost matrace.
Klasické pružinové matrace jsou vlastně jeden pružinový blok.Životnost pružin,vyráběných z kalené oceli je maximální, proto jsou to matrace s dlouhou životností. Mohou být doplněné o vrstvu kokosové desky, koňského vlasu,polyuretanové, studené nebo líné pěny. To zajistí uživateli větší komfort při spánku.
Taštičkové matrace. Obsahují mnohem více menších pružin, které jsou zašité v samostatných taštičkách z netkané textilie. Ty jim umožňují samostatně a nezávisle reagovat na tlak lidského těla.
Taštičkové pružinové matrace vynikají bodovou elasticitou - stlačí se pouze v místě největšího tlaku, ale ostatní plocha není tímto tlakem ovlivněna. Umožňují vhodné rozložení hmotnosti a zabezpečují správnou polohu páteře a dalších částí těla.
K dosažení vysokého komfortu jsou pružinové i taštičkové matrace často doplněné o vrstvu polyuretanové, studené či líné pěny. Pokud se ještě vrchní vrstva opatří masážním profilem, dosáhne se pravdu vysoce pohodlné matrace. Ortopedické vlastnosti takové pružinové matrace zaručují zdravou spánkovou polohu a kvalitní relaxaci pro jejího uživatele.
Matrace s línou pěnou - Visco pěna

Jedinečné vlastnosti májí matrace z líné pěny. Líná pěna je vyráběna spojením PUR a HR pěny a příměsi viskózních látek, které reagují na teplotu těla. Označuje se mnoha přívlastky: pěna s paměťovým efektem, termoaktivní hmota, viskoelastická pěna, kosmická pěna lazyfoam… a spoustou dalších.
Původně byla matrace z líné pěny vyvinuta pro potřeby NASA, aby omezila negativní vliv dlouhého pobytu v omezeném prostoru a zmírnila tíhu jedince vzniklou při startu a přistání. Tento komfortní materiál má totiž otevřenou buněčnou strukturu, čímž redukuje tlak na lidské tělo.
Matrace z líné pěny reaguje na teplotu. Působením tepla měkne a jakmile se začne ochlazovat, pomalu se vrací do původního tvaru. To vše při zachování dlouhodobé životnosti, aniž by matrace měnila trvale svůj tvar, nebo prokazovala stárnutí jinak.Při spánku na matraci z líné pěny dochází k rovnoměrnému rozložení váhy a snižování zpětného tlaku, který působí na organismus. Díky tomu se uvolní svaly a zlepší se kvalita spánku, protože tělo tak dokáže lépe relaxovat.
Matrace z líné pěny svými vlastnostmi zabraňuje vzniku proleženin u osob trvale upoutaných na lůžko. Pro zvýšení efektu se někdy používá antidekubitní prořez. Díky svým vlastnostem se matrace z líné pěny stává v dnešní době nejkomfortnější a nejmodernější matrací

Jak zvolit správnou matraci
Dobrá matrace znamená dobrý spánek a s ním související dobrou náladu. Skutečnost, že v posteli trávíme 1/3 života, mluví sama za sebe. Během spánku člověk regeneruje své síly a uklidňuje nervy. Spánek zmírňuje různé bolesti, např. Související s onemocněními páteře. Matraci často využíváme i během dne, když máme chuť na chvíli odpočinku.

Optimální tvrdost
Matrace nesmí být ani příliš tvrdá, ani příliš měkká. Měla by tvořit dobrou oporu pro přirozenou křivku páteře, což vůbec neznamená, že musí být tvrdá. Osoby s ortopedickými vadami by měly před volbou matrace požádat o radu odborníka.
Zda je tvrdost matrace, na které spíme, správná, můžeme zjistit na základě polohy páteře: Při spánku na boku zvyšujeme tlak na ramena a kyčle, což může při příliš velké tvrdosti matrace způsobit brnění v rukou a nohou. Je-li tvrdost správná, páteř je v takové poloze téměř rovná. Při spánku na zádech je váha těla rozložena na větší plochu – správná tvrdost matrace je taková, při které se páteř v bederní oblasti neprohýbá do oblouku a nepřiléhá těsně k matraci.

Oboustrannost matrace
Nyní všem našim zákazníkům doporučujeme nákup matrací s prvotřídními potahy s možností praní , které zaručují možnost pravidelné péče o hygienu našeho spánku tím, že je možné povlak vyprat, a že je možné neomezeně často obracet matraci na druhou stranu, což současně ovlivňuje její životnost.

Trvanlivost
Trvanlivost matrace je zaručena kvalitou surovin, ze kterých je vyrobena.

Cena
Platíme za kvalitu a trvanlivost. Právě proto jsou matrace z trvanlivých přírodních surovin (např. latex) dražší než matrace vyráběné ze syntetických a méně trvanlivých (např. polyuretanová pěna) surovin. Před nákupem je třeba důkladně stanovit vnitřní rozměry postele, protože náklady na případnou úpravu postele často překračují cenu celé matrace.

Dvojité matrace
Při nákupu matrace určené pro dvě osoby je třeba vzít v úvahu rozdíl ve váze. Těžší osoba bude mít pocit, že matrace je měkčí, zatímco pro lehčí osobu bude matrace tvrdší nezávisle na jejím typu. U tvrdších matrací a pružinových matrací typu bonnell matrace reaguje na pohyby druhé osoby na matraci. V takovém případě se nejlépe osvědčují latexové, termoelastické a taštičkové matrace, které reagují na bodové zatížení.

Úloha roštu
Velmi důležitá je volba správného roštu pod matraci. Při správné volbě roštu bude matrace v oblasti kyčlí a ramen poddajnější než v místech styku s jinými částmi těla. Většina našich modelů umožňuje regulaci napnutí lamel pod rameny a spodní částí zad. Pro osoby, které si v posteli rády čtou nebo sledují televizi, jsou ideálním řešením rošty s polohovatelným podhlavníkem nebo podnožkou. U těchto roštů můžeme ručně nastavit úhel sklonu některých částí roštu. Náročnějším zákazníkům doporučujeme elektricky polohovatelné rošty s ovladačem.

používání matrace
Životnost matrace závisí na intenzitě používání, dodržování provozních pokynů a jeho individuální konstrukci. Je možné objednat matraci s potahem s možností praní. Čištění se pak provádí v pračce při teplotě 60°C. Matrace v základních verzích lze čistit pouze chemicky, bodově, bez možnosti stáhnutí povlaku.„Matrace musí... pohodlně ležet”
Vážený uživateli, abyste mohl plně využít přednosti matrace, zvolte k němu vhodný rošt.
Pokud se bude řídit následujícími radami, zajistíte si optimální podmínky pro zdravý spánek a plné využití vlastností dané matrace. Všechny matrace, které se přizpůsobují tvaru lidského těla – taštičkové, latexové, smart latex, termoelastické, z HR pěny – by měly ležet na pružných roštech.Latexové, smart latex a termoelastické matrace, stejně jako matrace s jádrem multipocket, by měly být používány v kombinaci s pružnými rošty, u kterých vzdálenost mezi lamelami není větší než 4 cm.

×

Splátková kalkulačka ESSOX